Nowe Miasto : Forum
Wielkie sprawy małego miasta

Idź do wątku: <---->
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZaloguj
Idź do strony:  1234-->
Bieżąca strona:1 z 4
Nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, gdzie na terenie naszego miasta powstają kolejne markety!
Wysłane przez: bj (IP ...)
Data: 05 wrzesień 2009 01:01

Władze NML nie poczuwają się do winy za to, że w centrum miasta powstanie wielkopowierzchniowy obiekt handlowy. Uważają, że skoro działka była pod usługi, a teraz nabył ją nowy właściciel to nie mają już one wpływu na sposób jej wykorzystania. To prawda. Ale miały ten wpływ gdy zmieniały Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego, gdy rozpisywały przetarg i redagowały treść jego ogłoszenia.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej czytaj na: [nml.bloog.pl]

Re: Nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, gdzie na terenie naszego miasta powstają kolejne markety!
Wysłane przez: loocyfer (IP ...)
Data: 05 wrzesień 2009 12:46

no i co z tego

Re: Nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, gdzie na terenie naszego miasta powstają kolejne markety!
Wysłane przez: ...ski (IP ...)
Data: 05 wrzesień 2009 13:43

Drogi w pobliżu supermarketów powinny być przebudowany , tak aby były bezkolizyjne !!!
To skandal ,że tak nie jest.
Władze sprzedają nasze zdrowie.
A drogi w pobliżu supermarketów , to drogi śmierci i kalectwa.
Wczoraj w godzinach wieczornych kolejny wypadek .
Przy zjeździe do TESCO, skuter wpadł pod auto osobowe.
A ile wypadków zaobserwowałem pod BIEDRONKĄ.
Choć wcale często tam nie przejeżdżam.
Czy przy NETTO też będą ginąć ludzie ?
Na Lidzbarskiej parę dni temu zginął motocyklista,
bo jest tam brak ścieżki, a zjazdy do hurtowni są bardzo niebezpieczne.
Gdy takowej brak było przy drodze z NML do Kurzętnika, była to droga śmierci
dla pieszych i rowerzystów, teraz jest już dobrze.
Kiedy powstaną następne ścieżki...??????????

Wysłane przez: taig (IP ...)
Data: 16 wrzesień 2009 02:35

Drogi są wszędzie takie jakie można było wybudować w danych warunkach. Tu i ówdzie lepsze, tam i siam gorsze. Trzeba uważać na nich, jakie by nie były. Nie warto się nadmiernie spieszyć jeśli można przez to zginąć, taka jest uniwersalna zasada dyktowana przez zdrowy rozsądek a właściwie instynkt samozachowawczy. Kropka

To dobrze że coś powstaje w tym miejscu a nie na obrzeżach miasta. Osiedla ludzkie powinny być skupione a nie rozpełzać się bezładnie zajmując coraz więcej miejsca. To w Polsce niestety wyjątek a nie reguła że buduje się "do środka".

Nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, gdzie na terenie naszego miasta powstają kolejne markety!
Data: 16 wrzesień 2009 20:05

Są drogi podwyższonego ryzyka i na ich pewnych odcinkach.

Dlatego stawia się czarne punkty.

Każdy z nas oczywiście odpowiada za swoje bezpieczeństwo na drodze.

Ale jest coś więcej, władza powinna dbać o ogólne warunki w jakich podróżujemy, po drogach.

Takie czarne punkty są w miejscach szczególnie częto odwiedzanych jak markety handlowe.

Wiemy chyba o tym ,że w Bydgoszczy market wyłożył 10 mln zł na przebudowę skrzyżowania,

którym dojeżdżają do niego klienci. I tak powinno być u nas.

A Biedronka , czy Tesco dowodzi ,że jest to sprawa co najmniej nie dopilnowana.

Moim zdanie z pełna premedytacją, nasza władza nie wymaga się od marketów i hurtowni

warunków spełnienia podwyższonych warunków bezpieczeństwa.

W Polsce to potrafią, u nas klękają na kolana przed byle inwestorem.

Czy i fabryki powinny , twoim zdaniem być budowane w środku miasta ?

Są zbyt uciążliwe , tak jak i markety w życiu codziennym,

by zgadzać się na takie chybione lokalizacje

Ale Polak mądry po szkodzie...

Wysłane przez: r4val (IP ...)
Data: 19 wrzesień 2009 09:06

...ski: weź może zachowaj te twoje "statystyki" dla siebie! Czy to złe że ludzie będą mogli kupować taniej nie biegając na obrzeża miasta? Czy może po prostu szukasz byle pretekstu by podburzyć mieszkańców? Wiesz co? mój nos mówi że jesteś jakimś właścicielem sklepu w mieście i boisz się o utratę klientów. Nie przywołuj tu Bydgoszczy bo to jest miasto z pierwszej dziesiątki najliczebniejszych miast w Polsce. Tam ruch jest większy i przez cały czas gdy supermarket pracuje nie ma opcji wyjazdu z parkingu przy supermarkecie. Tyle czasu stał teren odłogiem i dobrze że znalazł sie inwestor a i ludziom przyda się sklep w którym będzie można kupić taniej bo obserwując sytuację finansową w naszym państwie to ceny towarów rosną a zarobki nie chcą.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2009-09-19 22:00 przez r4val.

Wysłane przez: wiki (IP ...)
Data: 19 wrzesień 2009 20:46

Jakie supermakiety? Jakie sklepy wielkopowierzchniowe w naszym city? O ile się orientuje jedną z najwiekszych powierzchni sklepowych ma nadal "dom towarowy" ? pobudowany za czasów władzy ludowej na rynku.

Wysłane przez: Hanna Herbert (IP ...)
Data: 29 wrzesień 2009 21:20

Zastanawiałam się dlaczego Pani Burmistrz sprzedała Naszą ziemię nowomiejską pod supermarket? Szukając odpowiedzi na to pytanie otrzymałam odpowiedź od Naszego świętego Tomasza. Jedź na Czyste Błota i zobacz jak mieszka Pani Burmistrz.

Przepięknie oto domostwo w zaciszu przyrody, śpiewu ptaków i lasu, a My zostajemy w smrodzie i pośród hałasu samochodów.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2009-10-01 10:18 przez admin.

Wysłane przez: pap (IP ...)
Data: 30 wrzesień 2009 10:51

Bawienie się w paparazzi to już lekkie przegięcie, nie wiem czy autorka tego postu byłaby zadowolona z umieszczenie zdjęć jej domostwa. Rozumiem że ludźmi targają emocje, ale warto czasem wziąć na wstrzymanie aby wyjść z twarzą.

PS A ten syf na 5 zdjęciu od góry to wina pani burmistrz? Może w zestawieniu z "panotadauszową" sielanką ma wywołać szok poznawczy u czytelnika? Dla mnie to czysty populizm.

UWAGA Nie należę do żadnego obozu politycznego w naszym mieście.

Pozdrawiam!

Wysłane przez: PM (IP ...)
Data: 30 wrzesień 2009 11:55

Witam
Osobiście jestem zażenowany powyższą sytuacją - zdjęcia ładnego, skromnego i pięknie utrzymanego domku. Brawo P.Burmistrz. Mi osbiście brak wytrwałości i samozaparcia żeby coś takiego stworzyć. Co do pozostania w smrodzie to P.Burmistrz na co dzień mieszka w bloku przy jednej z bardziej ruchliwych ulic. Autorka zdjęć ma kontakty ze świętymi - no cóż, nie sądzę.
Zaznaczam że byłem i jestem przeciwnikiem politycznym P.Burmistrz.
Z poważaniem
Piotr

Data: 30 wrzesień 2009 20:27

Ze względu na duże zainteresowanie tą historyjką zdjęciową bez opisu, czytelnicy zmuszają mnie do krótkiego opisu mojej pracy fotograficznej. I tak:

Plan promocji i rozpowszechniania segregacji odpadów stałych i specjalnych w NML i Cz.B.

Wdrożenie systemów zarządzania jakością i zarządzania środowiskiem.

Plan utrzymania zieleni miejskiej oraz infrastruktury sprzyjającej wypoczynkowi.

Program sprzyjający życiu rodzinnemu i lokalnym aktywnościom.

JA KOCHAM TO MIASTO I MOJĄ WIEŚ!

Polityka gościnności turystów oraz ułatwiania dostępu do informacji i usług.
Program z zakresu zaangażowania mieszkańców filozofii slow oraz realizację programów (Cittaslow) małych ale zgrabnych miasteczek?
Dziękuję za telefony. Z opóźnieniem 24godz. uzupełniłam artykuł.

Z Szacunkiem dla Nowomieszczaków
Hanna Herbert

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2010-01-14 18:29 przez Hanna Herbert.

Wysłane przez: dziadek (IP ...)
Data: 30 wrzesień 2009 21:58

Brawo Hania ;)))
Piekna tworczosc, do ktorej kazdy ma prawo, tym bardziej artysci !
Nieudolnej burmistrzowej, jako osobie publicznej wrecz trzeba patrzec na rece, na to co robi i nietylko ;)
pozdrawiam ;)

Data: 08 październik 2009 19:17

Szanowny Dziadku, dziękuję Ci za wsparcie i obiektywną opinie. Byłoby wspaniela gdyby było Nas więcej, jak Ty i ja którzy dbają o estetykę i dobro Naszego miasta.

pozdrowienia dla Nowomieszczaków
Hanna Herbert

Data: 08 październik 2009 19:22

Halo PAP, to nie są emocje, to jest czarna rozpacz, która zmusza Nas żebyśmy się rozglądali dookoła nie tylko przed siebie. Zdjęcia mojej posesji są w Internecie, na stronie starostwa i informacji turystycznej. Te winogrona na zdjęciach też są na mojej posesji, a te śmieci są na posesji tamtej Pani.
Trzymaj się PAP

Data: 08 październik 2009 19:51

Chciałabym poinformować, tych którzy jeszcze nie wiedzą, że buduję się market przy ulicach Kościuszki, 3-go Maja i Okólnej. Zaczęło się od poniedziałku tj. 05.10.2009. Pokazuje Wam na jakiej decyzjina budowę. Do czego posuwają się nasi urzędnicy powiatu i jacy są odważni.

Tekst: XXXVII/192/09 Rady Miejskiej w Nowym Mieście Lubawskim z dnia 03 lutego 2009r.
Tym samym tekstem z tej uchwały Rady Miasta posłużyłam się do opisu wcześniej zamieszczonych zdjęć. Teks jest prawdziwy, każdy z mieszkańców ma wgląd do tej uchwały.
Zdjęcia robione z mojego okna.

"Priorytetet jest wprowadzenie:
1.Polityki infrastrukturalnej, w szczególności przygotowanie:
- infrastruktury technicznej umożliwiającej rozwój nieuciążliwych usług, w tym tworzenie mikroprzedsiębiorstw oraz rozwijanie rodzinnej działalności gospodarczej"

Pozdrowienia dla Nowomieszczaków
H.H.

Data: 08 październik 2009 20:02

Panie Jarku, usunięto Pański list. Prosiłabym Pana żeby zajrzał Pan ponownie na tę stronę. Pańska opinia dodała mi otuchy i odwagi do dalszego działania w sprawie zabudowywania Naszego miasta supermarketami. Chcę Pana poinformować, że bałagan nie ma gdzie chodzić srać, zlikwidowali im kible. Szambo nie wiadomo gdzie wywieźli, strzęby też nie mają gdzie chodzić srać. Okazało się, że reszta familiady z Okólnej 38 ma straszny problem z oddawaniem kału i moczu. Zrobili im prawdziwe getto, ogrodzili jak psów, wszyscy w całej okolicy siedzą w oknach i obserwują co się dzieje. Jak w teatrze z pantomimy, bez słów, ze smutnymi twarzami. Jak Toruniacy mogą obchodzić się tak z Naszą ziemią, Naszą historią i Naszych przodków.
Czekam!
HH

Wysłane przez: cygankannml (IP ...)
Data: 08 październik 2009 23:04

No nareszcie sie cos tu dzieje, ktos sie za to wzial. Biedni ludzie nie maja nawet wychodka w wlasnym domu.!
To kest smieszne w XXI w pozbawic ludzi nawet kibla.!

Data: 09 październik 2009 00:44

Tak jak poprzednia kobieta burmistrz nic nie miała wspólnego z fair play
Tak obecna nic nie ma wspólnego z slow city
to tylko pozorna gra słów zasłona
dla działalności burmistrza zupełnie przeciwnej
sprzecznej z głoszonymi oficjalnie poglądami
Jak za komuny słowa jedno , czyny zupełnie co innego

Wysłane przez: wiki (IP ...)
Data: 09 październik 2009 22:45

nic nie rozumiem z tego postu. Kto zawinił toruniacy, pani Burmistrz czy urzędnicy starostwa? Słowa zaczeło się 05.10.2009? post zaczął się 05.09.2009. Ktoś pozbawił kogoś kibla? W Urzedzie Miasta i Starostwie na Grunwaldzkiej 3 są kible za darmo i nawet wisi tam papier toaletowy. Co do Pani Burmistrz ta kobieta wie co robi. Co do ludzi z okólnej 38 skąd wiadomo że mają broblem z oddawaniem kału i maczu? Zlikwidowali im kible i nie mają gdzie srać. Czy ktoś usunoł im łazienkę z domu?

Wysłane przez: Bywalec (IP ...)
Data: 11 październik 2009 09:40

Czy to fotki jakiejś daczy p.Burmistrz?

Data: 12 październik 2009 17:50

kochani czytelnicy forum, staram się Was zrozumieć i chyba zrozumiałam. Że Szwedzi nam budowali, Krzyżacy nam budowali, Niemcy nam budowali, zabory austryjacko-węgierskie też nam budowali! A teraz znowu liczymy na gotowiznę bez wojny. Na zabudowanie naszego miasta supermarketami, i echo mam większe o tym gdzie bałagan chodzi srać, a niżeli zaśmiecają nasze miasto potężnymi budowami jak na nasze cityslow.

z pozdrowieniami dla nowomieszczaków
HH

Data: 12 październik 2009 17:55

Halo Wiki, nie wiem czy jesteś rodzajem męskim czy żeńskim, ale jesteś dobrze poinformowanym dzieckiem. Tylko nie taka kolejność. Dziękuję za informację o kiblach na Grunwaldzkiej, mieszkając tyle lat w mieście byłam niedoinformowana, teraz wiem po co jest to forum.
Pozdrowienia
HH

Data: 20 październik 2009 10:27

Drodzy mieszkańcy Nowego. Napisałam oficjalny list do Pani Burmistrz 01.09.2009 r., na który nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. Zastanawia mnie to, czy ta Pani ma jakiś obowiązek w stosunku do mieszkańców, czy może nas tak ignorować??? Tak, traktuje nas jak uczniów w szkole, których bardzo słabo uczyła, dowodem są te trzy lata Pani rządów. Nie potrafiła Pani wyedukować mieszkańców na temat estetyki, sortowania śmieci i utrzymywania porządku przed swoimi posesjami i kamienicami. Najbrudniej jest przed kamienicami, które należą do miasta. Acha!!! Nawet Pani nie zmieniła pojemników przez ten czas, które są tak zdewastowane, usadowione są przy głównych ulicach, wstyd!!! Jak Pani zarządza naszymi pieniędzmi, czyżby za te wszystkie kamienica, mieszkania i ziemię gdzie wyprzedaje Pani nasz majątek, a nie stać nas było na estetyczne usadowienie pojemników??? Proszę Was pomóżcie mi rozstrzygnąć to pytanie, czy Pani Burmistrz ma jakiś obowiązek wobec mieszkańców, aby im odpisywać na otwarty list?
Pozdrowienia dla Nowomiejszczaków
HH

Wysłane przez: HERAKLIT (IP ...)
Data: 20 październik 2009 21:34

Witam WasNowomieszczanie urodzeni tu od kilku pokoleń i proszę pochwalić się wiedzą kto ponosi odpowiedzialność za to ze nikt nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podjęte z razącym naruszeniem obowiązującego prawa ? PANTAREJ!!!

Wysłane przez: HERAKLIT (IP ...)
Data: 20 październik 2009 21:48

JUTRO o 11tej w Licku na auli jest spotkanie z SYBIRAKAMI zadajcie im to pytanie i jestem pewien że będą znali na to odpowiedz PANTAREJ !!!

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2009-10-20 21:51 przez HERAKLIT.

Wysłane przez: mario (IP ...)
Data: 21 październik 2009 16:24

moim zdaniem powinno się budować wtedy jest konkurencja a co za tym idzie i ceny towarów są nizsze no promocje to jest to>!! powinno wybudowac market ze stacją paliw bo tu w naszym powiecie niema żadnej konkurencji.dlatego twierdzę że to miasto wyginie już niedługo

Wysłane przez: bogna (IP ...)
Data: 22 październik 2009 11:52

Pani Hanno, ma Pani rację w tym co Pani pisze. Jednak trudno wymagać od Burmistrza, aby odpisywała na listy mieszkońców, skoro uważa się za lepszą od reszty nowomiejskiego plebsu. Jak dba o nasze miasto i porządek to widać. No cóż ta pani dba tylko o własny nos, własny portfel - mając nasze miasto i nas w głębokim "poważaniu". Ciekawe co jeszcze zdąży sprzedać, żeby dostać nagrodę lub podwyżkę. Pani Burmistrz wydaje się, że jest tylko do reprezentowania urzędu co zresztą też robi nieudolnie, a obowiązki to mamy my - bo ktoś tę ........ musi oklaskiwać.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2009-10-23 17:49 przez bogna.

Wysłane przez: Bywalec (IP ...)
Data: 22 październik 2009 16:27

Ruszyło coś w sprawie tej budowy? Pani Hanna niech nam zda relację

Data: 23 październik 2009 17:21

Drodzy nowomieszczanie, to znowu ja haha
Chciałam wam pokazać co przesłałam do władz Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, Policji, Nadzoru Budowlanego, Społecznego Opiekuna Zabytków i Miłośników Ziemi Nowomiejsko. Te kamienie, wykopaliska 14-o wieczne po wieżach przed fosa, na których był umocowany most zwodzony. Mimo wstrzymania wykopaliska i budowy przez Konserwatora Wojewódzkiego firma Mar-bud bardzo niegrzecznie wywiozła te kamienie w kierunku Torunia.

A dzisiaj 22 października pan dzielnicowy odwiedził mnie i zadawał pytania do czego służą te kamienie. Tak mu odpowiedziałam jak wczoraj odpowiedziała mi policja, że mam informować kogoś innego, bo to nie należy do ich obowiązków.
Pozdrowienia dla nowomieszczaków
Hanna Herbert

Wysłane przez: pap (IP ...)
Data: 23 październik 2009 22:27

W sporze o netto, albo aferze dyskontowej :) nie jesteś obiektywna, robisz aferę gdyż twoja posesja na której prowadzisz swoje interesy graniczy z tą "psią łączką". Zdjęcia na których pokazujesz bogu ducha winnych budowlańców to jawne naruszenie dóbr osobistych. Kontekst twoich wypowiedzi jest dość agresywny. Wpierw biegasz z aparatem po posesji pani burmistrz, a teraz zza firanki cykasz fotki pracującym ludziom. Posługujesz się metodami z czasów Berii albo Bieruta. Mamy kapitalizm z którego i ty czerpiesz całymi garściami więc dlaczego utrudniasz prowadzeniu biznesu innym. Nie ważne czy to jest Duńczyk lub rodzina pana Mariana z Bratiana :)
Pozdrawiam

Idź do strony:  1234-->
Bieżąca strona:1 z 4

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników strony. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczonych na tym forum opinii.

Tygodnik Internetowy | Aktualności | Ogłoszenia | Fotoreportaż | NML info | Strona główna