Nowe Miasto : Forum
Wielkie sprawy małego miasta

Idź do wątku: <---->
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZaloguj
Idź do strony:  <--1234-->
Bieżąca strona:2 z 4
Re: Nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, gdzie na terenie naszego miasta powstają kolejne markety!
Wysłane przez: neumarkt (IP ...)
Data: 24 październik 2009 09:28

Jakie naruszenie dóbr.Hanna robiła zdjęcia robotnikom, powszechnie znanej firmy.Wykonywali swiją robotę.

W myśl art. 81 ust. 2. u.p.a.p.p. zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza

Ciekawi mnie jedno- gdyby budowali w innym miejscu, to czy pani Hanna też by się tak angażowała ? Watpię

Re: Nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, gdzie na terenie naszego miasta powstają kolejne markety!
Wysłane przez: olken (IP ...)
Data: 25 październik 2009 09:20

Ja nie mam nic przeciwko powstaniu tego obiektu - wielu nowomieszczan, z którymi miałem okazję rozmawiać również tak myśli.

Łapanie się każdej okazji żeby tylko przeszkodzić w powstaniu tego budynku nie spowoduje, że on nie powstanie - co najwyżej opóźni się to o kilka tygodni czy miesięcy.

Pisze Pani o kamieniach o ich znaczeniu historycznym - ale czy interesowała się Pani nimi zanim je wykopano - nie wydaje mi się - gołym okiem widać, że są to zagrywki mające na celu ratowania swojego interesu pod pretekstem ochrony dziedzidztwa historycznego.

Takie są prawa wolnego rynku - dobrze, że ten sklep powstanie -ceny jakie można spotkać w nowomiejskich sklepach są oderwane od rzeczywistości - promocje tylko wtedy jak wychodzi data ważności jakiegoś produktu - czy to jest poważne traktowanie klienta ???

Życzę sobie powstania w naszym mieście przynajmniej jeszcze jednego takiego sklepu - może tym razem niech bedzie to Kaufland - przynajmniej nie będę musiał jeździć do Brodnicy na zakupy.

Re: Nikt nie ponosi...
Wysłane przez: Bywalec (IP ...)
Data: 25 październik 2009 21:02

W jednym popieram przeciwników, jak już powstaną te wszystkie P-Markety, Brutta, Stonki i inne ogonki itd to nasycenie będzie za duże, to już będzie swawolny rynek a nie wolny. W mieście mamy dwa wiodące stacje benzynowe niby wolny rynek a ceny kosmiczne w stosunku do innych miasta. Cuda PO.

Szkoda, że pan Trzciński w swoim nowo budowanym centrum nie robi czegoś innego (słyszałem, że tam ma być Lidl), a szkoda,że ta firma co buduje dla Netto nie postawi tam (szanując przepisy o zabytkach i sąsiadów) centrum Handlowego z prawdziwego zdarzenia jak w Iławie galeria Jeziorak. Bo w sumie co my mamy centrum na 3 maja (Lipa). Licze ze Mazur coś mądrego i ciekawego będzie miał we wnętrzach

Wysłane przez: wiki (IP ...)
Data: 25 październik 2009 21:36

Idąc do kościoła wydawało mi się że zginoł szyld na ul. Kościuszki "noclegi". Czyżby ktoś czuwał nad porządkiem w naszym city?

Wysłane przez: HERAKLIT (IP ...)
Data: 28 październik 2009 18:24

PAP ty wiesz kto to był Beria i Bierut to Ty jesteś stary utrwalacz ich metod władzy ?. Ot konsomolec a jednak dowiedział się że zgniły kapitalizm lepszy od władzy ludowej.Ty farbowańcu jeden to ty biednych ludzi z Okólnej wychodków pozbawił . WSTYD!!!bój się Warysjonowicza bo w Boga chyba nie wierzysz ?. PANTAREJ!!!

Zmieniany 3 raz/y. Ostatnio 2009-10-29 06:27 przez HERAKLIT.

Wysłane przez: mark (IP ...)
Data: 29 październik 2009 12:59

Pani Hania walczy tylko w swojej sprawie,a nie w sprawie Miasta i innych wlascicieli sklepow.

Data: 29 październik 2009 21:15

mark Ty płytko kumasz bo Pani Hania walcząc o swoje walczy w sprawie miasta i kupców.To nie Ona powinna walczyć w sprawie miasta lecz wybrani przez Nas RADNI i BURMISTRZ za pomocą urzędników z urzędu miasta. PANTAREJ!!!

Wysłane przez: mark (IP ...)
Data: 30 październik 2009 15:54

HERAKLIT troche obiektywnie popatsz nato wszystko,niebedziemy wyciagac brudu,(KTO GDZIE CO POBUDOWAL)

Data: 30 październik 2009 19:09

mark nie można troche popatrzeć obiektywnie i resztę subiektywnie. Ja patrzę całościowo co ja widzę czyli subiektywnie a Ty trochę patrzysz obiektywnie czyli widzisz to co wszyscy a to jest niemożliwe patrzeć oczami wszystkich .PANTAREJ!!!

Wysłane przez: Hanna Herbert (IP ...)
Data: 03 listopad 2009 18:39

Hallo wielbiciele tematu: Nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, gdzie na terenie naszego miasta powstają kolejne markety! To ja HH. Wróciłam z urlopu, bo w lato niestety męczyła mnie różna poczta na temat budowy - 900m szczęścia supermarketu. Sytuacja się nie zmieniła po ośmiu dniach urlopu czekało na mnie dziesięć listów za potwierdzeniem odbioru. Poza tym budowa przesunęła się bardzo daleko, chociaż była wstrzymana przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Kilka listów przekaże wam pocztą.
List pierwszy od Pani Burmistrz, nareszcie dostaliśmy odpowiedź, ja plus 220 osób zainteresowanych sprawą.

Następne pismo, które daję Wam do wglądu jest od Pana Przewodniczącego Rady NML.

Do następnego czytania, szacunek dla Nowomieszczaków
HH

Data: 03 listopad 2009 18:57

Pap: Skąd Ty wyciągnąłeś tego Bieruta? Co on ma z naszą starówką do czynienia? Naprawdę mylisz pojęcia. Rządzący naszym miastem zrobili sami psią łączkę, którą hodowali przez 20 lat, a teraz zezwolili na budowanie hangaru na naszej starówce. Jak jesteś nowomieszczakiem to powinieneś czuć bluesa. Masz rację w jednym. Z komunizmu uciekłam do kapitalizmu BRD i po 22 latach chłonąc pełnymi garściami kapitalizm w BRD i PL - naturalnie płacąc podatki w obu krajach i ciężko pracując na to sąsiedztwo z supermarketem. Na posesję Pani Burmistrz nie musiałam wchodzić, jest ogrodzona siatką, zresztą poza mną było kilku innych fotografów - hobbistów, a jeżeli Ci chodzi o firanki to ich prawie że nie mam, po prostu całe 15 lat patrzę na tą posesję sąsiednią. Biedni pracownicy, naprawdę biedni, oni wykonują tylko to, co im karze kapitalistyczny szef, który nie respektuje WKZ wstrzymującego budowę. Jak znasz Mariana z Bratiana to go pozdrów.
HH

Data: 03 listopad 2009 19:08

Kochana Gazetko Nowomiejska za 2,40 zł, kiedy zaczniecie pisać co się dzieje w NML, a nie na tapecie zawsze Łąkorz, Tyliczki oraz inne okoliczne wsie. Nie uważacie, że ludzie kupują też po to gazetę żeby byli poinformowani co się dzieje u nas. To znaczy naprawdę w mieście, w Radzie, co władze robią z naszymi pieniędzmi ze sprzedaży naszej ojcowizny, bo sprzedaje się tylko raz!!! Czy właściwie te pieniądze są dalej zainwestowane?
Pozdrowienia dla gazetki.
HH

Wysłane przez: wiki (IP ...)
Data: 03 listopad 2009 21:07

Pani Haniu czy ta prawda że Marbud złożył na Pani skarge.

Data: 03 listopad 2009 21:45

wiki bądz konkretny i dopowiedz jaką skzrgę i do kogo ?PANTAREJ!!!

Data: 07 listopad 2009 23:47

Mark nie jestes Nowomiejszczakiem i nigdy niezrozumiesz co to wienzi Pokoleniowe i przynaleznosc H H

Wysłane przez: belfegor (IP ...)
Data: 08 listopad 2009 21:04

pozwolę sobie zabrać głos w tej niby bulwersujacej sprawie.Z tego co czytałem kilka tygodni temu w internecie,to nasi wspaniali radni nie wiedzieli pod jaka działalność (market NETTO)sprzedają opisywaną działkę.Żaden z nich nie zadał sobie trudu by o to zapytać ???,-widocznie tak bardzo byli zaabsorbowani zatwierdzeniem sobie i p.Burmistrz podwyżki za udaną transakcję.Przeciwnicy marketów w centrum miasta niech poczekają na ukończenie budynku przy ul.Kazimierza i Działyńskich-może ich spotka kolejna (nie)miła niespodzianka.

Data: 09 listopad 2009 10:39

na pismo z 22 października, które wysłałam do Nadzoru Budowlnanego w NML i jak w/w Urzędy pofatygował się odpowiedzieć Urząd Nadzoru Bud. Z niniejszego pisma wynika, że roboty ziemne są wstrzymane, wszyscy zainteresowani mogą ocenić obiektywność tego pisma i wstrzymanie przez konserwatora było tylko fikcją bo budowa trwała i trwa codziennie.

W odpowiedzi na moje pisama napisał do mnie Powiatowy Inspektorar Nadzoru Budowlanego, że chce skontrolować mój budynek mieszkalny. Dlaczego mnie, a nie sąsiedzką budowę, która pod każdym względem jest nieprawidłowa. Jeszcze Was poinformuje że w sierpniu też miałam kontrolę przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków z Olsztyna. Czy to nie jest szyk...nie osoby prywatnej?

A ja odpowiedziałam też na to pismo kontrolne

Budowlańcy Nowego Miasto i nie tylko, pomóżcie mi rozwiązać zagadkę tych kontroli, Wy jesteście bardziej biegli w tej materii.
Pozdrowienia
HH

Wysłane przez: cygankannml (IP ...)
Data: 11 listopad 2009 16:02

Czy cos wiadomo na temat mieszkancow ul. Okolnej 38? Maja juz gdzie wylewac scieki? Maja juz swoje toalety?? pzdr

Data: 12 listopad 2009 15:23

gehenna mieszkańców przy ulicy Okólnej 38 nie zmieniła się. Chodzą nadal do jednej plastikowej toalety w pięć rodzin z małymi dziećmi. Przez dwa miesiące nikt jej nie opróżniał. Zastanawiam się sama gdzie wynoszą nieczystości, bo kanalizacji w tych mieszkaniach nie ma, Pojemnieki ze śmieciami też znak zapytania. No i tak Marbud sobie kręci. Dzwoniłam do sanepidu z informacją, sanepid poinformował że to jest domu prywatny i nie mają wpływu na to gdzie jest szambo które tam było. A ci ludzie to też nie ich problem, ale za to ja dostanę kontrolę z sanepidu, już długo żadnej nie miałam.
HH

Data: 12 listopad 2009 15:51

cześć,
zauważcie ile mamy ziemi jeszcze do sprzedania, i te metry kwadratowe tych działek. Pasowałyby w 100% pod ten hangar 900m bez parkingu na naszej starówce. A tam by wszystko pasowało, tylko że mamy zatrzymanych w rozwoju radnych i prowadzących nasze miasto. Najszybsza do sprzedawanie naszej ziemii jest Pani Kaniewska, bo z moich informacji właśnie ona sprowadziłe firmę netto z Brodnicy i zaproponowała naszą starówkę. Ale dzisiej jest jeszcze jedna afera oprócz afery netto, wzięli się za władzę Policji?! Przyjdzie czas i na tych którzy bez zastanowienie szastają naszymi dobrami przeszłymi, teraźniejszymi i przyszłymi. Tego życzę sobie i nowomieszczakom.
HH

Data: 13 listopad 2009 18:47

W Brodnicy mieszka połowa zacnych ludzi Tej Ziemi a druga połowa to przybysze czyli "antki z za pisiaka".Ci drudzy przybyli i do Nas .Niełatwo się ich pozbyć gdy dorwą się do koryta.Naszego przybysza ze Sremu miasto Brodnica wybrała na Burmistrza a on powołał Naszego przybysza z Susza na swojego z-cę.W następnych wyborach powinniśmy wybrać zacnych ludzi Naszej Ziemi a nie przybyszy. Oni tylko są w stanie zaprowadzić porządek i przestrzeganie prawa w Urzędach Naszego Miasta i Naszego Powiatu.PANTAREJ!!!

Wysłane przez: pies (IP ...)
Data: 14 listopad 2009 01:12

Pani Herbert jest tak aktywna a wie jaka jest prawda. Dzięki, że Pani wreszcie pisze własne posty bo widać po stylu, wcześniejsze to tylko był Pani podpis, proszę niech już piszą za Panią. Z tymi jak pani pisze kiblami to firma wywozi fekalia co tydzień. A ta krytyka z Pani strony to może Pani tylko zazdrość, że ta firma nie kupiła Pani terenu - było ogłoszenie Pani w gazecie kilka parych lat temu - cena od 1 milion zł., wiem bo kolega dzwonił do Pani. Chwali się Pani, że kilkadziesiąt firm u Pani wynajmowawy pomieszczenia - to ja się pytam!, dlaczego ma pani taką rotację w kilku lokalach? - wiadomo , nikt z Panią nie wytrzyma. A jak ktoś czyczał gazetę Pomorską to cytuję:

Nowe Miasto Lubawskie. Linia średniowiecznych murów miejskich biegnie wzdłuż ul. 3 Maja - rację ma szwedzki kartograf

Bogumił Drogorób

- Nie opowiadajmy, że Drwęca płynie w drugą stronę - mówi dr Kazimierz Grążawski, archeolog, opisując nieco ironicznie działania nowomiejskiego społecznego opiekuna zabytków. Sprawa dotyczy wstrzymania budowy, gdyż - jakoby - natrafiono na ślady średniowiecznych murów miejskich.

Przed tygodniem pisaliśmy o inwestycji usługowo - handlowej, której budowa rozpoczęła się na działce miejskiej, u zbiegu ulic 3 Maja i Kościuszki. 4 października na teren wszedł wykonawca, toruńska firma "Marbud&#8221; i wkrótce zaczęły się protesty grupy mieszkańców. Ich głos wspierał Walenty Rudnicki, społeczny opiekun zabytków, z zawodu technik budowlany. Gdy z wykopów wydobyto kamienie, mające świadczyć o tym, że ziemia kryje wiele interesujących niespodzianek z czasów średniowiecza, powiadomiony o takiej możliwości wojewódzki konserwator zabytków z Olsztyna wydał decyzję o wstrzymaniu prac. Jednocześnie wyznaczył nadzór archeologiczny sięgając po dr Kazimierza Grążawskiego, archeologa z Brodnicy.
- Bywałem już w podobnych sytuacjach. Niekiedy, istotnie, należało interweniować, sygnały od mieszkańców były bardzo cenne. Zdarzało się też, że obserwacje i uwagi nie były trafne. Z tym mamy aktualnie do czynienia w Nowym Mieście Lubawskim. Mam oko na tę inwestycję, po to mnie powołano, po to jest nadzór archeologiczny - mówi naukowiec z Brodnicy.

Nowy projekt budowlany powstaje w miejscu, gdzie przed wiekiem był gmach użytku publicznego. Prawdopodobnie była tam siedziba sądu bądź jakiejś instytucji finansowej. Dokładnie ilustruje to zdjęcie ze zbiorów nowomiejskiego regionalisty Janusza Laskowskiego. Na gruzach owego gmachu, po II wojnie światowej zbudowano spółdzielczy dom kultury, ale i ten obiekt, stosunkowo niedawno, zniknął z powierzchni ziemi. W końcu teren znalazł inwestora i wykonawcę, toruński "Marbud&#8221;.

Protest grupy mieszkańców, oparto na przypuszczeniu, że przez budowę biegną średniowieczne mury, przecinające ul. 3 Maja, plac budowy w poprzek. Badania prowadzone przez archeologa nie potwierdziły tego. Co ciekawe, z pomocą przyszedł&#8230;królewski historyk i oficer Karola Gustawa, króla szwedzkiego &#8211; Samuel de Pufendorf. Znane są jego ryciny z XVII w. wielu miast polskich m.in. Brodnicy, Nowego Miasta, Golubia. Jest tam też mapa nowomiejska, pokazująca istotne elementy architektury i urbanistyki. Wynika z niej jednoznacznie &#8211; mury średniowieczne biegną inaczej, wzdłuż ul. 3 Maja, bliżej prawego - aktualnie - chodnika.

Wiemy o tym także z czasów nam bliższych. Gdy miasto wodociągowano, przy ul. 3 Maja natrafiono na ślad murów miejskich, dokładnie tak położonych jak na mapie u Samuela de Pufendorfa.

- Szanuję zapobiegliwość, obywatelską inicjatywę, ale nie można twierdzić, że Drwęca płynie w inną stronę. Nie każdy może być głównym architektem, głównym konserwatorem zabytków czy głównym urbanistą - uważa dr Kazimierz Grążawski.

Poprosiłem też Walentego Rudnickiego o komentarz do sytuacji wywołanej również przez jego sygnały. - Niech pan sobie pisze, ale o kim innym, nie o mnie. Wywiadu panu nie udzielę - zanotowałem.

Budowę kompleksu handlowo - usługowego wznowiono.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2009-11-14 01:35 przez pies.

Data: 14 listopad 2009 12:22

pies Ty na łańcuchu Drogoroba chodzisz a On na smyczy swojego Pana w Brodnicy.Dr archeolog jest zawodowo nieetyczny , brak mu kultury i wychowania.Pozwolił z premedytacją rozebrać zabytkowy fundament obronnego muru Naszego miasta równoległego do ul.3-go Maja.Zrobił to bo czuje się bezkarny i jak sam mówi nikt mu nie podskoczy gdy jego koledzy są u władzy.Poczekamy Panie psełdonaukowcu,a sam przyzna się Pan do zdrady zasad obowiązujących archeologów- zawodu zaufania społecznego.PANTAREJ!!!

Data: 16 listopad 2009 16:52

Heraklit przyznaję Ci rację, że to pies na łańcuchu. Mój piesek który został przejechany miał na imię Kazia, noszę po nim żałobę do dzisiaj, i był bardzo posłuszny.
Psie nie musiałeś słyszeć od kolegi, że chciałam sprzedać połowę posesji za tą stawkę, stało w gazecie nml przez 12 tygodni. To nie było i nie jest tajemnicą, że z przyjemnością sprzedam. Bynajmniej Marbud by nie musiał jeździć po ulicach zamkniętych i jednokierunkowych i codziennie łamać prawo przeciwko mieszkańcom nml. A szczęście to Ty nie wiesz co to jest, z czym to się je. Pisać sama nie pisałam i nie pisze bo mnie stać na pisarza. Piesku podaję Ci plan zagospodarowania nml, jeżeli wiesz co to jest z roku pańskiego 2008.03.11. Do tej pory w fosie były wszystkie chwyty zabronione, przez moją posesję jest wyrysowany deptak jeżeli wiesz co to jest. Ten deptak prowadzi od ul. Mickiewicza do 3-go Maja. Tak wygląda wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania miasta Nowego Miasta Lub. (dla działki 424/3 obręb 9).

Na podstawie tego starego planu nie można było wbić szpady w moją ziemię, dlatego też zainteresowanie było ograniczone przez ten plan.
A z dnia 03.02.2009 (Machlojstwo nowego planu zag. obr. 9 który należy pod konserwatora jak to starówka we wszystkich miastach na świecie.)

Z tego planu wynika że zieleniny jest zero, kopać można gdzie się chce, i automatycznie fosa zginęła i inne zabytki. Nasi kupcy, kiedy byli zainteresowani kupnem tych działek to ceny były horrendalne. Jeżeli coś piszesz to bądź dobrze poinformowany, a że ze mną nie można wytrzymać, bo jestem człowiekiem prawym, uczciwym i dążącym do celu, nie uzależnionym jak Ty od matki renty.
Pozdrowienia dla nowomieszczaków. Zwrócicie uwagę na datę.
HH

Wysłane przez: pies (IP ...)
Data: 16 listopad 2009 22:15

Pani Hania wreszcie odkryła karty , to była jej walka o to by powstał deptak przez jej posesję, wiadomo rotacja ludzi by się zwiększyła to i czynsze by podniosła i na dodatek jeszcze by dalej budowała pomieszczenia na handel. Jak ktoś robi wokół siebie rozgłos to wiadomo,że chodzi o kasę. Proszę więcej nie pisać że Pani coś stało w gazecie, jeszcze ktoś się udławi ze śmiechu. Co dotyczy tego, że na forum przyznaje się Pani do żałoby po psie to myślę że nie interesują nas pani dewiacje. Jeszcze jedno, nie jestem na rencie tylko mam fajną pracę którą lubię, a rencistów proponuję zostawić w spokoju.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2009-11-16 23:34 przez pies.

Data: 17 listopad 2009 09:33

Dostałam odpowiedź od WKZ na pisma powiadamiające, że firma Marbud ignoruje zarządzenia tej że instancji. Jak Wam wiadomo konserwator wstrzymał budowę 09.10.2009, która stała tylko 4godz.

co sądzicie o tym?

Data: 17 listopad 2009 09:58

Halo piesio, rozumie z Twojej korespondencji że pracujesz jak firma Marbud. - jako pies są wysyłani przodem, wywęszają, są posłuszni, wykupują ziemię dla Duńczyków. Dają się wpisywać w księgi wieczyste (jako właściciele), a rzeczywistym właścicielem jest duńska firma Netto. Firma ta żeruje na dotacjach unijnych, także na umorzeniu przez pierwsze 5 lat podatków w naszym kraju. Zatrudnia też ludzi z kuroniówki z naszych podatków. Ale Ty jesteś tylko psem i tak głębokiej materii nie zrozumiesz (szczęście).

Data: 17 listopad 2009 17:37

Drodzy nowomieszczacy ostrzegam Was, nie chodźcie ul. 3-go Maja wzdłuż budowy Pana Orzechowskiego. Grozi obsunięciem się ziemi z powodu wykopanego potężnego wykopu na głębokości ok 5m, w odległości 30cm idą kable wysokiego napięcia wzdłuż płotu. Szczegóły na zdjęciach. Jeszcze chciałabym Was poinformować, że na istniejącej tablicy informacyjnej gdzie jest napisane budynek usługowo-mieszkalny, będzie tylko jedno mieszkanie dla w/w Pana &#8211; Przewodniczącego Powiatowej Komisji Wyborczej. Czy to tylko przypadek???

Wysłane przez: neumarkt (IP ...)
Data: 17 listopad 2009 18:38

A skad Orzechowski? Czy to chodzi o tego pana z kantoru? To on buduje czy co bo juz sam nie wiem

Wysłane przez: pap (IP ...)
Data: 17 listopad 2009 21:02

Hanno nie strasz na miły bóg nowomieszczaków i tych co tutaj się niedawno osiedlili. Odnoszę wrażenie że jesteś pod wpływem filmu 2012 gdzie wszystko z hukiem wali się pod ziemię. Biorąc pod uwagę, że typowe głęboki wykopy są powszechną praktyką na budowach to twoja posesja jak i te przeurocze "toj toje" nie znikną w czeluściach piekielnych kryjących się pod NML-em a mającym swe ujście na nowomiejskiej komendzie i szybie wentylacyjnym gabinetu pani burmistrz :} Odnośnie twoich pisemek co one do licha wnoszą do tematu, pokazują raczej to że się wciąż rozmijasz z prawdą.

Mała uwaga do Heraklita: W swoich wypowiedziach trywializujesz moje słuszne opinie gdyż nie jestem cytuję tu Hannę "Nowomieszczakiem" ale może potrafię znaleźć tu inny punkt widzenia, nie mam tu znajomków i nie taplam się w tzw nowomiejskim sosie więc pomyśl Heraklicie wszechwiedzący o tym.

Idź do strony:  <--1234-->
Bieżąca strona:2 z 4

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników strony. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczonych na tym forum opinii.

Tygodnik Internetowy | Aktualności | Ogłoszenia | Fotoreportaż | NML info | Strona główna